Alkotók – Bubutímár Éva

Bubutímár Éva

1972 tavaszán a halak jegyében született. Kisiskolásként került kapcsolatba az agyaggal. Rendszeres látogatója volt a nyári ifjúsági művészeti táboroknak. Hamar kiderült, hogy az agyag formázását, a sárral való alkotást választja hivatásul. Érettségi után a budapesti kerámia szakiskolába kerül, majd Fülöp Ildikó keramikusművész műhelyében tanulhatja, tapasztalhatja az agyagozás művészetét. 1993-ban saját műhelyt alapít.

Budapesten a Mednyánszky teremben tartott kiállítása után az ország számos nagyvárosába meghívást kap. 1995-ben részt vett a Kapolcsi Művészetek Völgye rendezvényén, mint kiállító művész. Az ott bemutatott munkák sikerei után rendszeres kiállítója lett a Völgynek. A Magyarország 100 csodája címen megjelent kiadványban találkozhatunk munkái bemutatásával. 1999-ben megálmodja és megalapítja az Origin Art csoportot és Galériát, ahol kortársaival számos kiállításon vesz részt. 2000 nyarán a Csók István Galériában kerül bemutatásra „A Nő hangszer” című anyag. A szobrok a Színházi Világnap alkalmából a Magyar Színház művészeivel közös produkción mutatkoznak be a közönségnek, majd magán gyűjteménybe kerülnek. 2001 elején újabb alkotásait ismerheti meg a közönség, „Irány a XXI. század” címmel. Ezt az anyagot a Csók István Galéria külföldön is szerepelteti, így ismerhette meg munkáit a nemzetközi közönség a Strasbourg-i ST’ART művészeti vásáron. 2002-ben ismét új anyagot mutat be Istennők címmel.

Ezekkel a munkákkal a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet: a sellő szabad lény, de hogy lehet valaki szabad, ha nem hagyhatja el a vizet? „Ezért szárnyakat adtam nekik, hogy ahol az Ég és a Víz összeér kirepülhessenek és megnézhessék a Földet!” -Rajtatok múlik, hogy mit látnak! – üzeni mindenkinek a kiállításán. 2003 tavaszán a szegedi Impala Ház meghívja a művésznőt a XXI. Századi nők anyaggal önálló kiállításra. 2004-ben az előző év sikere után ismét Szegedre hívják az I. Szegedi Tavaszi Fesztivál keretei között, ahol a Nő hangszer című kiállítását szegedi előadóművészek, zenészek és táncosok közös előadással nyitják meg. 2005. Pécsi Országos Színházi Találkozón utcai kiállítást rendez be a Manóvilág című munkákkal. 2006 nyarán saját kiállítóteret épít barátai és művésztársai segítségével Kapolcson, ahol önálló udvarral és hangulattal tudja fogadni a Művészetek Völgyébe látogató művészetkedvelő közönséget.

A Manóműhely udvarába ( www.manomuhely.hu ) számos kézműves kap lehetőséget a bemutatkozásra. 2007. Barátaival megalakítja a Galambház Közhasznú Egyesületet ( www.galambhaz.hu). Céljaik közé tartozik egy Művészeti Ház felépítése és működtetése. Fontos számára a szakma és a kézművesség megőrzése és továbbadása. 2008. csoportos kiállítással mutatkozik be a Tatai közönségnek az Angyalok és Tündérek galériában. Nyárra megjelenik az első mesekönyv, ami a Manóvilág címet kapja. A mesekönyv megjelenésével egyidőben installáció készül a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban, ami igen nagy sikernek örvend, a látogatók száma rekordot dönt. Ezt követően a Herendi Porcelánmanufaktúra felkéri, hogy tervezzen számára kollekciót. Ősszel Amsterdamban a galerie le pignon galériába kap meghívást a Nő hangszer anyag. Ez év végén még két kiállításon mutatkozik be a Budapesti közönségnek

Szólj hozzá!

komment